Terugblik  op    DIXIVIDI   RMP  

Door professor van Salsteren (Showoloog)Lezer gegroet!

Mijn naam is Hugo van Salsteren en ik specialiseer me in Nederlandse audio shows.

Mijn collectie is een van de grootste van Nederland en ik hou me zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen  op dit gebied.Nou moet ik wel zeggen dat een zekere nostalgie wel nodig is voor mijn hobby want wie wil er nu tegenwoordig alleen nog naar audio luisteren? Met sites als You Tube  vele anderen regeert toch vooral het beeld. 

De hoorspelen van 'vroegah' worden als ouderwets neergezet. Toch is er een grote groep mensen die juist wel van alleen audio houden. Denk bijv. aan het lied 'radio gaga' van Queen.Maar ik moet niet afdwalen, want als ik eenmaal op gang kom met mijn stokpaardje audio versus video ben ik nog lang bezig. Langer dan deze pagina;s kunnen herbergen. Want dan ga ik ook vergelijkingen trekken tussen de pulp op televisie en het prachtige geschreven woord. Lees maar eens 'Wij amuseren ons kapot" van Neil Postman.

Maar goed,  In 1990 werd ik door Van Putten een voormalig klas genoot van Ruud Verheyen attent gemaakt op de RMP/Dixividi Shows. Ik kreeg een geluids cassette in mijn handen met daarop de 1e RMP show. Een paar weken later kreeg ik er nog een: De RMP in het jaar 2800. Een science fiction hoorspel.Op het bandje stonden ook de namen: Ruud Verheyen, Michel Tenty en Ruud Bijlsma. Ik raakte enthousiast want er werden in sneltrein vaart hele leuke shows gemaakt. Grappige sketches, eigen liedjes en allerlei bizarre figuren wisselden elkaar af. Er zijn meerdere Showseries gemaakt. Zoals Showserie 1 en 2, de Anti-Shows, De Thema Shows en de Eigen liedjes

In de shows komen vaste figuren voor zoals: Fred van Emmeren, de narcistische nieuwslezer. De naieve Theodoa Theezeef (in stilte verliefd op Fred) De ondeugende Kareltje van Stuiteren. Opa Herenver. De gebroeders Cor en Koos Kreukelbek, steuntrekkers, oplichters, dommerikken, maar ook een hart van goud.

De eigen liedjes verdienen een aparte vermelding. Op muziek van hits uit die tijd schreef en zong Ruud Bijlsma zijn eigen bewerkingen. Het klonk goed! En leuk. (Een veel gehoorde en ook wat dodelijke typering. "Leuk." Helaas hebben de shows het grote publiek nooit gehaald. Maar juist dat gegeven en die mystiek die er om heen hangt maken het gewilde verzamelobjecten. Dixividi bestaat nog steeds. 

Het laatste product is een videofilm. Hoewel ik dit laatste woord met wat tegenzin op deze pagina zet, vanwege mijn audio voorkeur is deze film een logisch vervolg van de shows. 

Nu zien we eens eindelijk hoe alle figuren er op beeld uitzien.De film heet "Trek in Jack" en gaat over het leven van gigolo Jack. Die de eenzame Leystadse huisvrouwen een beetje wil opfleuren.Hij raakt verwikkelt in een schandaal om lelystad loyaal een rechtse lokale partij en krijgt moeilijkheden als een hard werkende echtgenoot van een van zijn klanten achter de waarheid komt. Met Ru en RB in het echt. "Two to beam up."  

Zeker een aanrader deze 30 minuten durende actie video.We wachten (anno 2017) op nieuwe produkten. Ruud Verheyen is een hard werkende man en trotse vader. Hij kan nog steeds met creatieve ideeen komen. Rudolf Bijlsma steekt veel energie in de romans. Wie weet komt er ooit toch nog een keer op een produkt te staan:   DIXIVIDI presenteert.......

E-mailen